söndag 31 oktober 2010

Halloween firas den 31 oktober


Det är lite si och så med att folk blandar ihop halloween och alla helgons dag. Många vet heller inte när man ska fira halloween.
Det är inte svårt att hålla isär dagarna. Dessa två helger/festligheter möts nästan aldrig.

Halloween infaller alltid den 31 oktober.

Alla helgons dag
är en rörlig helg och infaller alltid på en lördag någon gång mellan 31 oktober och 6 november.

Tidigare var alla helgons dag den 1 november, men flyttades med helgdagsreformen 1772 till den första söndagen i november.
1953 ändrade man på alla helgons dag och flyttade den så att den alltid skulle infalla på en lördag, för att få fler helgdagar under hösten. Då var lördag en vanlig arbets- och skoldag. Samtidigt med reformen fick 1 november namnet allhelgonadagen.

I samma reform 1953 flyttade man midsommardagen som tidigare alltid var den 24 juni, till att infalla på en lördag under tiden 20-26 juni. Midsommarafton kom då att alltid infalla på en fredag. Midsommarafton är inte en helgdag, men enligt banklagen är nyårsafton, påskafton, midsommarafton och julafton lediga dagar för personalen. Detta tog fler arbetsgivare efter och nu räknar vi dessa dagar som lediga "helgdagar".

Som en parentes har man bank hollidays i England sedan 1871 som ger extra lediga dagar förutom helgdagar. Dessa infaller på annandag påsk, pingstdagen, annandag pingst, första måndagen i augusti, annandag jul och juldagen.
Det roliga med det engelska systemet är att om en rörlig helgdag infaller på en lördag eller söndag, plussar man på helgen med extra lediga dagar för att få "tillbaka" de missade lediga helgdagarna. 2004 inföll juldagen på en lördag, så då var engelsmännen lediga även måndag och tisdag 27-28 december, bra va?
Observera att Skottlands bank hollidays skiljer sig från de som finns i England, Wales och Irland, som har samma dagar.

Läs mer om Allhelgona i artikeln: Vad är skillnaden mellan allhelgonadagen, alla helgons dag, alla själars dag och halloween?

------------------------------------------------------------------------------------------------



Ska man klä ut sig och tigga godis gör man det bara den 31 oktober. Lite ordning får det vara i traditionerna.

Detsamma borde gälla under påsken. Påskkärringar och påskgubbar ska bara tigga godis på skärtorsdagen. Det är då de far iväg till Blåkulla och behöver extra näring för att orka festa hela natten. Varken före eller efter. Sedan är det upp till alla barn om man ska äta upp godiset med en gång eller spara det till påskafton.

I USA sätter man en pumpalykta utanför sin dörr, om man önskar få besök av halloweenfolket på kvällen den 31 oktober. Det borde vi också göra i Sverige, så skulle barnen bli glada. Vet alla vilken dag godistiggarna kommer, kan man ha sina skålar fyllda den dagen. Får man över godis till nästa dag, så vet man att då kan man själv mula i sig det med gott samvete.

Till dem som tycker att halloween bara är kommersiell smörja importerad från USA, säger jag bara: klanka inte på dem som vill ha fest och kul i höstmörkret, och som tar alla tillfälligheter att umgås med varandra. Vill man inte ha kul kan man kura i mörkret under en filt och sura :-)

Man behöver inte köpa alla halloweenprylar som finns i affärerna. Gör dina egna till festen om du vill ha sådana. Vill man klä ut sig, så är det som vilken maskerad som helst. En svensk tradition är att man klär ut sig till spöken, häxor och monster, eller med död och skräck som tema, vilket man inte nödvändigtvis gör i USA. Där kan man även klä ut sig till vad som helst: älvor, kändisar, luffare, prinsessor, politiker, kungar etc.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Behöver man en lykta gjord av en pumpa till halloween?
Har du tillgång till pumpor så gör det. Vi behöver mer ljus i höstmörkret.

På Irland där halloween-firandet började, karvade man ut en kålrot eller annan stor rotsak som ett huvud och satte i ett ljus. Denna vegetabila lykta kallas för Jack-o'-lantern eller Jack o' the lantern. Irländska immigranter tog med denna tradition till USA som sedan kopplades ihop med halloweenfirandet.

Traditionen är att en en man vid namn Jack lurade Djävulen som skulle hämta hans själ. Jack lockade upp Djävulen i ett äppelträd och ristade ett kors på stammen så att hin onde inte kunde komma ner. Han lovade att Jack skulle slippa komma till helvetet om han släppte ner honom.
När Jack långt senare dog fick han inte komma till Himlen, för att han varit en snål och elak människa, så han skickades ner till Helvetet. Men Djävulen hade lovat Jack att han inte skulle få komma dit. Han kastade glödande kol i en urholkad kålrot, och med hjälp av den lyktan kunde Jack hitta ut från underjorden. Sedan dess går Jack som en osalig ande omkring med sin kålrotslykta.



När traditionen med en urgröpt kålrot fördes över till Amerika, fann man att en pumpa fungerade bättre för detta ändamål. Den vanligaste formen som jag känner till, är ett pumpahuvud med en sicksackformad mun som ska se ut som tänder.





Här nedan ser du ett exempel på lite nyskapande halloweenpumpa-utförande.


Man behöver inte skära ut ett huvud. Man kan göra ett motiv, som här en katt.


Har man massor av pumpor kan man göra några halloweenfigurer i naturlig storlek.

Ordet halloween tros komma från den skotska sammandragningen av All-Hallows-Even (evening), alla helgons afton (allhelgonaafton), alltså kvällen före helgdagen alla helgons dag (allhelgonadagen). Ordet finns belagt från 1500-talet.


Tänd ljus och trolla bort lite av mörkret och njut av denna skördetids överdåd av frukter och grönsaker och fester i goda vänner lag.
Nästa helg är det alla helgons dag och då tänder man andra ljus på andra ställen.

Lär mer på festfixarna.com om symboler och traditioner om halloween i artikeln: Halloween

------------------------------------------------------------------------------------------------

Filmtips med halloween-tema

Se den välgjorda animerade musikalfilmen The Nightmare Before Christmas av Tim Burton från 1993. Varje helg har sin egen värld. Halloweenlandets kung Jack Skellington tröttnar på halloween och ser sig om efter att ta över en annan helg. Julen blir hans mål, men det blir inte som han själv vill.




Källor:
Wikipedia, Högtider av Mattias Axelsson, Festfixarna.com, IMDB.com, Filmtipset.nu, Bildsökningar via Google, och egna minnen.

.

2 kommentarer:

  1. Du är helt sagolik, Matsen, en outsinlig kunskapskälla!
    Kram!

    SvaraRadera
  2. Tack Leif! Jag bugar och bockar :-)

    SvaraRadera