torsdag 17 februari 2011

Kan du se Alnitak, Alnilam och Mintaka?



Orions bälte är en av de första stjärnbilderna man lär känna igen på vår stjärnhimmel. Den är lätt att hitta, då "bältet" består av tre stycken nästan lika stora stjärnor på en rak linje.
Dessa tre stjärnor tillhör stjärnbilden Orion. Denna stjärnbild kan man bara se under vintern här i Sverige.



Stjärnbilden Orion har 77 synliga stjärnor. Av de 22 ljusstarkaste stjärnorna som man kan se på himlen i Sverige finns fem stycken i Orion. En av de största stjärnorna i vår galax finns även i denna stjärnbild, Betelgeuse. Det är den röda stjärnan längst upp till vänster.

Visste du att de tre stjärnorna i Orions bälte har egna namn? Från vänster till höger heter de: Alnitak, Alnilam och Mintaka. Dessa namn kommer från arabiskan och de betyder ungefär gördeln”, pärlbandet och bältet.

Dessa tre stjärnor har också kallas för de tre vise männen och hette då på latin: Caspar, Melchior och Balthasar, och på svenska Kasper, Melker och Baltsar. Jag skrev om den i inlägget: Julklapparna ska delas ut 6 januari, eller?

--------------------------------------------------------------------------------------------

Här följer en kort presentation av de tre stjärnorna.


Alnitak kallas också Zeta Orionis, här tillsammans med hästhuvudnebulosan. Stjärnan ligger 820 ljusår från oss, och är en blå superjättestjärna. Den är den trettioförsta ljusaste stjärnan på himlen.



Hästhuvudnebulosan ligger ca 1500 ljusår från oss. Läs mer om den på Wikipedia. Om du klickar vidare till den engelska artikeln får du fler tips på länkar för vidare läsning.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Alnilam heter också Epsilon Orionis. Den är den trettionde ljusstarkaste stjärnan i himlen. Den är en blåvit superjättestjärna och finns 1300 ljusår från oss. Alnilam är en av de ljusstarkaste stjärnorna som forskarna känner till, och lyser 375000 gånger starkare än vår egen sol. Den är den trettionde ljusaste stjärnan på himlen.

--------------------------------------------------------------------------------------------



Mintaka heter också Delta Orionis. Den är en blå jättestjärna och ligger 2000 ljusår från oss.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Strax under Orions bälte ser man en liten ljusanhopning som heter Orionnebulosan. Den heter också M42 - Messier 42, eller NGC 1976. Den är en så kallad stjärnbarnkammare. I den kan forskarna observera mängder av nybildade stjärnor.

Läs mer om dessa stjärnor och flera andra på sajten: Constellations of Words.

Mer om Orion i nästa blogg.


Källor: Constellations of Words; Wikipedia; Boken Bonniers Naturguider: Stjärnor och planeter, 2006; Teveprogrammet The Universe, avsnitt Constellations, 2008 från The History Channel; Bildsökningar i Google.

.

2 kommentarer:

  1. fett bra hjälpte mig mycket med mitt arbete synd bara att du inte tog med namnen på stjärnorna i bågen för jag hittar inte det någonstans ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du menar de sex stjärnorna som finns längst till höger som en båge, eller snarare ett lejonskinn eller sköld, som man kan se på gamla stjärnkartor, kallas de för Pi 1 till Pi 6. Pi är den grekiska bokstaven p.
      Pi 3 heter också Tabit. Det är den enda som har ett eget namn.

      Radera