fredag 10 juni 2011

Montezuma Red på allas läppar?


Radioprogrammet Stil i P1 från den 15 oktober 2010 handlade om Elizabeth Arden (1881-1966). Där får man höra om henne arbete att sprida skönhet till kvinnor i början av 1900-talet. Denna artikel handlar endast om Andra världskriget. Vill du lyssna på hela programmet finns en länk till pod-radion längst ner.


Elizabeth Arden år 1939.

Den 8 december 1941 gick USA med i Andra världskriget efter Japans attack mot flottbasen Pearl Harbor på Hawaii dagen innan. Landet gick över till krigsberedskap och industrin ställdes om till krigsmaterieltillverkning. Ransoneringar infördes på många varor och folket fick ge avkall på det de tidigare varit vana att köpa.
Kvinnorna kunde inte längre köpa kläder, skor och annat som de gjort innan, men de ville inte ge avkall på att vilja vara vackra. Så smink ville de fortsätta ha tillgång till och speciellt till läppstift. Den amerikanska regeringen ansåg att tillverkning av läppstift var en krigsnödvändighet, till alla kvinnors glädje. Redan då visste amerikanerna att håller man sin befolkning på gott humör, så var det det bra för landets moraliska beredskap.

Under kriget sökte sig många kvinnor till den amerikanska marinkåren. Krigsmakten tyckte att det var viktigt att de som tagit värvning var både lojala och såg propra ut. De fick lära sig skönhetsvård, klädvård och klädetikett, samt att de uppmuntrades att bära läppstift och nagellack.


Amerikanska uniformer för kvinnor. Den längst till höger är marinkårens uniform. Bilden ska vara från 1930-talet.


Elizabeth Arden tyckte att de kvinnliga militärerna hade inget läppstift som matchade färgen på sina militära kläder. 1943 skapade hon ett läppstift som passade till marinkårens gröna uniformer. På kläderna fanns röda detaljer och utifrån dessa skapade hon ett dovrött läppstift och döpte det till Montezuma Red.

Reklam för Montezuma Red.


Detta ska vara den röda nyansen Montezuma Red.

Det var inte bara kvinnor som fick lära sig vikten av ett rent och snyggt utseende. Tänk på alla manliga soldater som skulle vara tvättade, renrakade och ha uniformen i skick med blankpustade skor och skinande vapen. [Min anmärkning]

Det dröjde inte länge innan det fanns en hel serie av smink med namnet Montezuma Red. Elizabeth Arden designade en specialförpackning i filt i armens gröna tyg med olika fickor som innehöll läppstift, nagellack, puder etc. Den var dyr, men setet gick ändå åt bland både civila och militära kvinnor. De flesta andra som inte hade råd med det dyra sminketuiet kunde ändå alltid unna sig ett läppstift i rätt nyans.


Dessa produkter ingick i serien Montezuma Red. En kvinna inom industrin tjänade 32 dollar i veckan under kriget. Var hon ekonomisk kunde hon unna sig att vara fin också. Närbild på texten på affischen ovan.


Under det andra världskriget inkallades miljontals män till armén. På så sätt kom kvinnorna ut i arbetslivet och började tjäna egna pengar. Kvinnornas ökande konsumtion förbättrade den amerikanska ekonomin. När det livsnödvändiga var köpt, fanns det lite pengar kvar i familjerna som kunde spenderas till lite lust- och flärdprodukter, service och nya varor, varför inte på smink och andra skönhetsprodukter?
Denna ökande privatkonsumtion ledde till efterkrigstidens stora ekonomiska uppsving.

När kriget tog slut 1945 började man åter blicka framåt och kvinnorna ville ha andra gladare färger att pryda sig med. Efterfrågan på Montezuma Red sjönk, och 1952 lade man ner produktionen av sminkserien.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Namnet Montezuma och amerikanska krig

Namnet Montezuma, säger radioprogrammet Stil, kommer från det Spansk-amerikanska kriget, som höll på mellan den 25 april till 12 augusti 1898. Slaget vanns av USA som övertog de spanska kolonierna i det forna Spanska Antillerna: Kuba och Puerto Rico, samt Filippinerna och Guam i västra Stilla havet.
Jag hittar tyvärr inga referenser till "Montezuma" när jag letar efter information på internet vad detta Montezuma skulle ha för kopplingar till kriget. Någon som vet?

Trivia:
Kuba blev självständigt från Spanien 10 oktober 1868 Trots att USA vann ön i kriget tillhörde det aldrig USA. Kuba blev erkänd som självständig nation först 20 maj 1902.

Puerto Rico är ett numera ett självständigt styrande territorium tillhörande USA. 1952 fick de sin författning som bland annat deklarerar att de är fritt associerade till USA.

Filippinerna blev självständigt från USA den 4 juli 1946, samma dag som USA:s nationaldag/självständighetsdag firas. Filippinernas nationaldag är den 12 juni.

Guam är fortfarande ett amerikanskt territorium med eget valspråk: ”Where America’s Day Begins”.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ett annat viktigt slag för USA:s expansion är det USA-mexikanska kriget, den 9 mars till 15 september 1847. Det kallas även Nordamerikanska invasionen eller Nordamerikanska interventionskriget. På engelska Mexican-American War. USA vann kriget och Mexiko förlorade stora landområden som idag är Kalifornien, Utah, Nevada, Arizona och New Mexiko.
Läs mer om detta krig på Wikipedia: Mexikanska kriget.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jedward och Lipstick
Jag avslutar denna artikel om smink och läppstift med en låt från European Song Contest 2011.
Den irländska duon Jedward med låten Lipstick (Läppstift) kom på åttonde plats i den stora finalen i Düsseldorf i Tyskland den 14 maj 2011.



Se musikvideon Lipstick på YouTube från finalen: HD Eurovision 2011 Ireland: Jedward - Lipstick (Final)
(BBC har också lagt ut bidraget från finalen på YouTube, men visar inte hela låten.)

She’s got her lipstick on
Here I come, da da dum
She’s got her lipstick on
Hit and run, then I’m gone



Källor: Wikipedia; Radioprogrammet Stil från den 15 oktober 2010 i P1; Teve-serien America - The Story Of The US, från 2010, avsnitt 10: World War II; YouTube.com; Bildsökningar via Google; Och egna minnen.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar